Breakdance

Breakdance, ook bekend als Breaking of B-boying is een dansstijl.

Het vormt samen met rap, graffiti en dj-en de vier elementaire onderdelen van hiphop.

Groepen Breakdancers organiseren battles om te weten te komen wie het beste kan dansen.

Ze oefenen met elkaar en doen beroep op elkaars kwaliteiten om elkaar aan te vullen.

Breakdance is een lichaamstaal van het hiphoppen, daarbij is het een mix van grondsporten,  gevechtsporten, acrobatische bewegingen en dansbewegingen.

Hierbij zijn lenigheid, kracht, conditie en doorzettingsvermogen de vier belangrijkste factoren waarover je moet beschikken om echt goed te kunnen worden.

Ontstaan en afkomst?

Breakdance is ontstaan eind jaren ‘70, begin jaren ’80 in de zwarte achterbuurten in New York.
Dj’s in die tijd begonnen draaitafels en mixers te gebruiken om zo een break in een nummer eindeloos door te laten draaien.
Breakdance onstond, als dansstijl op deze nieuwe muziekstijl, die eerst bekend stond als electro, en zich later ontwikkelde tot hiphop en rap.
Voordat het Breakdance of Breaking werd genoemd, werd het B-boying genoemd.
Een B-boy is iemand die, op de instrumentale muziek van de scratchende dj, zijn unieke dansbewegingen laat zien binnen een cirkel van mensen.
Aanhangers waren vooral jongeren uit de getto’s die weinig kansen kregen in de maatschappij. Het is een strijd tussen bendes die in plaats van klappen uit delen, elkaar uitdagen door elkaar te overtreffen, door beter te zijn in dansen dan de ander. Er wordt meestal gedanst op rap muziek of breakbeat. Het is een soort schijngevecht met de gekste bewegingen.